Az év színe 2011-ben

 2011 színe


A színek világában az építészet, a lakberendezés, a divat és a nyomdatechnológia területén világszerte elismert szaktekintélynek számító, szakmai körökben színskálájáról ismert PANTONE cég színszakértői minden évben megjelölik az irányadó színtónust, amely jelentős hatással van a design, divat, lakberendezés és a dekoráció világára.


Amíg 2010 színéül a Pantone a türkizt választotta, addig az idei évben a loncvirág vöröses rózsaszínét (Honeysuckle). A közlemény szerint a választás egy merész, magabiztos és vitalitással teli tónus, ez pedig tökéletesen illik majd a 2011-es évhez.

Ez a szín dinamikus, időtlen eleganciát sugárzó, adrenalint pumpáló, vidám, pozitív energiákkal teli. Ellenállhatatlanul kedves, bizalmat ébresztő árnyalat, mely elmerengésre csábít és nosztalgiahullámot is beindíthat, mivel finom illatokkal és a gondtalan tavaszi-nyári napokkal társítjuk – magyarázza Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ® ügyvezető igazgatója.

Érdekes, hogy a Bach virágterápiában a lonc a múlt virága.

A jerikói lonc- állapot mögött élénk álomvilág, a boldogság utáni erős vágy, jó emlékezőképesség, és alapvetően passzív, befelé forduló beállítottság áll.


Mindebből harmonikus esetben romantikus, érzelmekkel teli személyiség fejlődik, aki képes mindennek a jó oldalát meglátni. Alapvető introvertáltsága megmarad, de nem csapja be magát, nem veszti el kapcsolatát a valósággal. A múlt kellemes emlékeiből sok erőt képes nyerni.
 
Diszharmonikus esetben vagy kedvezőtlen körülmények között boldog emlékei közé menekül, ill. a múlt eredetileg kellemetlen epizódjait is egyre pozitívabban látja, főképpen a jelennel összehasonlítva. Szélsőséges estben teljesen elveszítheti a kapcsolatát a külvilággal, nem áll ki érdekeiért.
 

Használatát azoknak ajánlják, akik a múltban, régen elvesztett barátok, boldog pillanatok emlékeiben élnek, vagy be nem teljesült ábrándokat kergetnek, s nem hiszik el, hogy lehetnek még olyan boldogok, mint amilyenek a régi szép időkben voltak.
Javítja az új, barátságtalannak tűnő életkörülményekhez való alkalmazkodás képességét. Segít a mában élni, előretekinteni. Felébreszti a jelen és a valóság iránti érdeklődést, elhalványítja a feltörő emlékeket. Segítséget nyújthat honvágy, nosztalgikus ábrándozás és különösen szomorúság esetén.
 

 
Az Aura-Somában ez a szín a magentához áll a legközelebb, mely a szeretet témájához kapcsolódik. Ez jelentheti akár az apró dolgok iránti szeretetet, a részetekre való odafigyelést, a cselekvésben kifejeződő törődést, amikor azon van a hangsúly, hogy valamit hogyan teszünk meg (tehát a cselekedeteink minősége a lényeg), de megnyilvánulhat ez az érzés a szenvedélyes, fojtogató formában is. Ehhez a színhez kapcsolódik a melankólia is. Az Isteni szeretet és kegyelem energiája szintén a magenta, mely az új kezdetet jelentheti, mert minden lezárás után ez a szín jön, és minden lehetőség benne rejlik.
Aki különösen vonzódik ehhez a színhez, az érti, hogy az életben az apró dolgok és a kis események a legfontosabbak, és eszerint értékeli őket. Sok benne a szeretet, melyet megoszt másokkal.
Ha tetszik az a szín, minimális költséggel feldobhatod otthonod hangulatát. Ha bátrabb vagy, fess ilyen színűre egy-egy falat - fontos, hogy csak ennyit, nagyobb mennyiségben ugyanis túl "cukormázassá" válhat az összhatás.
 
Látványos hatást érhetsz el néhány színes - akár azonos színvilágú, de eltérő méretű, anyagú, mintájú - párnával, ágytakaróval, egy függönnyel vagy szőnyeggel, kisebb kiegészítőkkel, gyertyákkal, vázákkal. A loncvirág árnyalat nagy előnye, hogy jól kombinálható mind világosabb, semleges színekkel, mint a bézs vagy a fehér, mind pedig erőteljesebb árnyalatokkal.


A Honeysuckle dinamizáló hatása nappaliban, gyerekszobában, hálóban, de akár a folyosón is alkalmazható.

Ha kérdésed van az üvegválasztással kapcsolatban, vagy tudni szeretnéd, mit jelentenek az üvegben található színek, és környezetedben is szeretnéd megjeleníteni azokat, lehetőség van konzultációs időpont egyeztetésére is IDE kattintva. Várlak szeretettel.

Megvásárolható magenta tapéták a Dekoráció menüpontban találhatók.

Molnár Mária
enteriőrtervező – színtanácsadó
www.holistichome.hu


„Tulajdonképpen ez a szín, és nem a virág édes illata, (melyről a nevét is kapta – Honey=méz) vonzza a kolibriket a nektárhoz. Feltűnő, szemet gyönyörködtető színárnyalat.”