Szimbólumok a lakásban: Az élet virága

SZIMBÓLUMOK A LAKÁSBAN 
Az élet virágaVajon elgondolkodtunk-e már azon, hogy miért használnak az emberek maguk körül bizonyos szimbólumokat? Megszokásból, azért mert szép, mert egy kedves emlék kapcsolódik hozzá vagy a hagyomány azt diktálja? Egy tárgynak nemcsak a formája, a színe, az anyaga, de a mintája is szimbólum, jelképez valamit általa. Szerencsés esetben ezek összhangban vannak, s ettől harmonikussá és szerethetővé válhatnak.
Ha tudatosabban szeretnék használni tárgyainkat, akkor ezeket az elfeledett, generációról generációra öröklődött jelentéstartalmakat felszínre kell hoznunk, hogy megértsük, miért és hol alkalmazunk bizonyos motívumokat, melyekkel otthonunk így önmagunk, életünk is harmonikusabbá válhat.

Az ember már ősidőktől kezdve leképezte az őt körülvevő világot. A Napot, az eget, a csillagokat, a természeti elemeket megjelenítette a szűkebb környezetében is.
A népi ábrázolások legfontosabb napszimbóluma az Élet Virága, mely világszerte, sok kultúrában - régen és most is – szent szimbólum.
Az univerzum leképeződésének tekintik, mivel minden építőkövet megtalálhatunk benne, ami a platóni testet vagy másképpen szabályos testet alkotja. Olyan metaforaként foghatjuk fel, mint amelyik az univerzum szellemének és minden életnek az összekapcsolódását ábrázolja.

Az élet virágában hét egymást metsző és egyenletesen eloszló kör virágszerű mintázatot hoz létre hatszoros szimmetriával. Minden kör középpontja az őt körülvevő 6 másik (megegyező átmérőjű) kör kerületén helyezkedik el.
Ezek a körök a genezis 6 napját képviselik, így ez a motívum a teremtés mintázatának fogható fel. A szakrális geometria szerint minden matematikai formulát, zenei harmóniát tartalmaz. Ez a szimbólum a világ csaknem minden táján fellelhető, a tiszta formák és arányok világát jelenti.
Az élet virágából nő ki az életfa motívum, mely a csírázó élet, az esküvő, és a termékenység jelképe is a magyar népi ábrázolásokon.


Egy jelnek többféle értelmezése is lehet. Az élet virágának alapmotívuma a kör, mely a magyar és mellette sok más kultúra népművészetében fontos szerepet tölt be.
Az ember a kört (a négy alapvető geometrikus szimbólum egyikét) a Naphoz rendelte jelképként. Rendet, szabályosságot, stabilitást, harmóniát fejez ki. Minden kerek forma kapcsolatba hozható vele. Ezek az ábrázolások nem voltak öncélúak. Mint mágikus jelek, a világosságnak tulajdonított gonoszelhárító, mindent elrendező képességével, a Nap gyógyító hatalmával álltak kapcsolatban. A tükör is fontos napjelképnek számított.
Napmotívumos fatárgyakon a páros alakok, körök az ősszülőpárt, a szerelmet, a házasságot jelképezték, így túlnyomó részt szerelmi ajándékokon figyelhetők meg.

A motívumokat használhatjuk az ablaküvegtől kezdve, függönyökön, textíliákon át, lámpatesteken, szőnyegen, a falra festve, vagy modern formában akár 3D-s falpaneleken is.


Forrás:
Jankovics Marcell: A nap könyve
Melchizedek: Az élet virágának ősi titka
wikipédia

http://www.ikea.hu