Holi - A színek ünnepe

Holi - A színek ünnepe

A húsvéti locsolkodás már épp  feledésbe merült, nem hervadunk el, mi nők, már aki hagyta magát. Általában kevésbé kedvelt szokás ez a magyar lányok, asszonyok körében, ha a nap végére "illatozó" hajkoronákra gondolunk. Vannak emberek, akik másként ünnepelnek a tavasz kezdetekor, inkább a szemnek nyújtva érzéki örömöt. Színek ünnepének hívják ezt a hagyományt, amikor az indiai emberek kimennek az utcákra, és a szivárvány összes színét por formájában szórják, vagy vízzel keverve locsolják egymásra.


A Holi egy ősi indiai vallási ünnep, egy tavaszi fesztivál, melyet február-március hónap teliholdas napján elsősorban a hinduk ünnepelnek. Eredetileg Holikának hívták, és már Krisztus előtt néhány századdal is létezett. Kezdetben olyan rítus volt, amit az asszonyok a családjuk boldogságáért és jól-létéért végeztek és ilyenkor a teliholdat imádták. Ez a telihold fesztivál lett végül egy „boldogságcsináló” tavasznyitó ünneppé. Számos legenda és mítosz is kapcsolódik hozzá, melyek mind a jó sötétség feletti győzelmét és az odaadást hirdetik.
A Holit megelőző napokban a piacokat elárasztják a színek minden árnyalatával, majd tábortüzet gyújtanak és színes port, színes vizet szórnak egymásra.  
A Holi a téli sötétség végét és a tavaszi virágzás örömét jelenti. A színes virágokból készült porok megvásárlásával és egymásra szórásával az ünneplő, táncoló emberek vidámságot, örömet és színt visznek az otthonukba, az életükbe. A színek ünnepén fesztiválozók szerint felejthetetlen élmény.