2013 színe


2013 színe


Az év elején lakberendezői körökben szinte kötelező programnak számít a trenddiktáló kiállítások látogatása. Amit ilyenkor a bemutatókon láthatunk, elsősorban színek, formák, minták, anyaghasználat szempontjából arra az évre meghatározó a gyártók és a kereskedők számára, így a tervezők sem hagyják figyelmen kívül munkájuk során.
Ahogy arról már a korábbi években is írtam, a színek világában az építészet, a lakberendezés, a divat és a nyomdatechnológia területén világszerte elismert szaktekintélynek számító PANTONE cég színszakértői minden évben megjelölnek egy irányadó színtónust, amely jelentős hatással van a design, a divat,  a lakberendezés és a dekoráció világára. Az idei év színeként meghatározott árnyalat a smaragdzöldMivel a holisztikus lakberendezés egyik alap alkotóelemének a színek környezetben való tudatos használatát tartom, ezért különösen foglalkoztat, vajon mit üzen nekünk 2013 év színeként a smaragdzöld. 

Az Aura-Soma színrendszerében smaragdzöld egyedül a B64-es üvegben fordul elő, de érdekes (hogyha már 2013-ról beszélünk), hogy a B13-as üvegben is zöld van és épp a B64 fordítottjaként.

B013              B064

Jóllehet, hasonló színek vannak párosítva, mégsem ugyanaz az üzenetük. A zöld szín általánosságban a növekedésről, a megújulásról, a szív csakra színeként az érzelmekről szól. Az egyensúly és a harmónia is hozzá kapcsolódik. Ha a 13-as üveget nézzük, akkor ezeken a témákon van a fő hangsúly. Akinek ez a párosítás tetszik, az lehet, hogy egy átalakulás folyamaton megy keresztül, szeretne megújulni, vagy azt is mutathatja, hogy valami éppen beáramolni készül az életébe. Ezek a folyamatok olykor félelmet, csalódást kelthetnek bennünk, ezért még tiltakozhatunk is, ám ez csak még több szenvedéshez vezet. Amit ilyenkor tehetünk: a szenvedés helyett amellett döntünk, hogy tudatosabbá válunk és megpróbáljuk megérteni, miért történnek velünk a dolgok. Ha teret adunk az érzéseinknek és időt adunk magunknak, türelemmel felülemelkedünk, magasabb nézőpontból megláthatjuk az összefüggéseket. Ilyenkor észrevehetjük, hogy minden, ami velünk történik- belőlünk ered. Mint a kis mag, amit tavasszal elvetünk, majd kinő, ugyanúgy a gondolataink, szándékaink is manifesztálódnak körülöttünk. S a legjobb, amit tehetünk, hogy olyan magokat ültetünk el, amilyen „teremtményeket” látni és tapasztalni szeretnénk magunk körül. Ez a fajta látásmód elvezethet az érzelmek gyógyulásához és a harmóniához.
A 2012-es év sokak számára hozott olyan helyzeteket, amiben arra kényszerültek, hogy más nézőpontból nézzenek a világra. A ragaszkodások elengedése, emberektől, eszméktől, kondícióktól való búcsúzást eredményezhetett, ami persze érzelmi sokkokat is kiválthatott. A gazdasági és érzelmi válságokra a tavalyi év színeként a narancs (Mandarin Tangó) volt a gyógyír.

Idén az érzelmi megújulásra és a saját igazságunk keresésére lehet iránymutató a smaragdzöldMintha azt kiáltaná: ember, ébredj, keress, kutass, éld át igaz önvalódat, ismerd fel, lásd tisztán önmagad. Mint az Óz című mese szereplői, akik a Smaragdvárosba eljutva a hosszú úton rájöttek arra, mindaz, amit nem hittek el magukról és vágytak rá, az végig náluk volt. Sokan kívülről várjuk a megerősítést, pedig mindannyiunk szívében ott van a belső hang, egy mester, aki megmutatja a hazafelé vezető utat.

A kínaiaknál 2013 a kígyó éve. A keleti filozófiák szerint az ember energiaközpontjának az alján, a gerincünknél összetekeredve alszik a kundalini kígyó, ami a felébredés, felemelkedés zöld kígyója, ami egyre magasabb tudatossággal felemelkedik a szívbe, ahol az Aura-Soma filozófiája szerint a szív smaragdja van. Az a fajta kristály, amiről a Jelenések Könyve azt mondja, hogy Isten trónja ebből van, s amire az egyiptomi Toth legendás tudását vésték. A misztikus hagyományokban a smaragd kristály az örök forrás és halhatatlanság szimbóluma, az ókori Rómaiak termékenységet, újjászületést társítottak hozzá és Vénusznak, a szépség és szerelem istennőjének ajánlották. 
A smaragd a szeretet köve, mivel az élet minden szintjén erősíti és elmélyíti a szeretetet. Békét és harmóniát sugároz, megmutatja azokat a területeket, ahol az összhang még nem jött létre. Összhangba hoz bennünket a természet erőivel. A jóság, a szépség és az igazság utáni törekvést testesíti meg. Széles látókört biztosít, a művészetben pedig inspirációt ad. Erősíti a családon belüli és a párkapcsolatokat.

Lényegét tekintve ennek az évnek a színe segíthet nekünk szem előtt tartani, tudatosítani magunkban, hogy egy új időszámítás kezdődik, amikor tudatosabbá válhatunk önmagunkkal és azzal kapcsolatban, hogy világunknak mi vagyunk a teremtői, és amit elindítunk, az tér vissza hozzánk. Környezetünkben használva ezt a színt támogatóan hathat ezekre a folyamatokra. Bármelyik helyiségben alkalmazható, mivel mindenhová a harmónia és az egyensúly érzetét hozza el. Hagyjuk hát életünkbe beáramolni a lehetőségeket, ne veszítsük szem elől az irányt és cselekedjünk a szívünk igazsága szerint.

Ha kérdésed van az üvegválasztással kapcsolatban, vagy tudni szeretnéd, mit jelentenek az üvegben található színek, és környezetedben is szeretnéd megjeleníteni azokat, lehetőség van konzultációs időpont egyeztetésére is IDE kattintva. Várlak szeretettel. 

Molnár Mária
enteriőrtervező - színtanácsadó
2012. december


Az elmúlt évek színeiről itt olvashatsz:

 2010 színe: A türkiz                              2011 színe: Jerikói lonc                        2012 színe: Mandarin tangó