Oldal kiválasztása

Avagy hogyan varázsold otthonodba a természet rendjét?

A változás életünk része. Sokszor észre sem vesszük, az évszakok, napszakok, életszakaszok forgó kerékként megállíthatatlanul haladnak körülöttünk. Nőként a ciklikusság alapvető természetünk. Az élet állandó alakulásában az otthonunk egy biztos pont, a feltöltődés, a megújulás színtere nap mint nap.

Nem mindegy ezért, hogy miből töltekezünk. Rend vagy káosz, élhető rendetlenség, funkcionálisan használhatatlan rend. Ezek is fontos dolgok, de most másfajta rendről mesélek. A természet rendjéről az otthonodban.

Kezdetben volt az egység – a természet, a tér, amit betöltött az ember, megtalálta benne a helyét. Leválasztott belőle egy darabot saját magának, hogy védve legyen. Aztán ezt a teret formálni kezdte. Kőből barlang – lakot alakított az eső és a hideg elől; fűből, fából, agyagból hajlékot a Nap és a meleg elől. Majd díszítette természeti, univerzális szimbólumokkal, melyek emlékeztették az ősi rendre, hogy hol van a helye az Univerzumban, a természetben. Bár körülhatárolta magát, mégis a teljesség része volt.

A természet része az ember – mára ezt elfelejtettük. Házaink betonból, tárgyaink többnyire műanyagból „lelketlen” futószalagon készülnek. A sorozatgyártás részeként óriás üzletláncok polcairól kerülnek otthonainkba. Bár többnyire szépek és funkcionálisak, érezzük, valami még sincs rendben. Elveszett a kapcsolatunk az elemekkel, ezért járunk néha töltekezni az erdőbe, vagy a vízpartra.

Mi lenne, ha ez a kapcsolat újra helyre állna és otthonunk ismét a teljesség forrásává válna?

Nőként az otthonteremtés hagyománya a mi feladatunk. Friss, feltöltő, befogadó, körbeölelő, biztonságot adó, meghitt, puha, visszavonulásnak vagy inspirációnak teret adó otthont varázsolni, magunk és a család köré, sokunk által kedvelt tevékenység. Ez az ősi, természetes ösztön bennünk él, mióta világ a világ. Annak már kevesebben vannak tudatában és arra kevesebben emlékeznek, hogy ez a fészekrakó ösztön a női energiarendszerünk alapját adó térből ered. Annak erejéből és állapota szerint teremtjük világunkat magunk köré, minden szinten. Ez az ősi női bölcsesség újra tudatossá kezd válni ezekben az időkben. Nagyon fontos tudni arról, hogy ha a belső terünkben rend van és egyensúly, akkor magunk köré is egységet, harmóniát tudunk teremteni.

A mindennapok sodrásában „természetesen” nincs időnk filozofálgatni a térben elfoglalt helyünkről. Nem figyelünk oda, hogy amint fent, úgy lent. Otthonunk megszokott környezetében, munka után hazaesve, a takarítást, mosást, pakolást leszámítva nem foglalkozunk a renddel. Na nem mintha ez nem lenne elég, most mégis azt javaslom, kicsit gondoljuk ezt újra.

Ha eltűnődsz azon, hogy kitágítod a határaidat, egészen a csillagos égig, érezheted, hogy nem csak fizikai testekből és tárgyakból épül fel a világunk. Ha az égi rendre hangolódva teszünk rendet magunkban, és a környezetünkben, az a teljességet hozhatja el. A világban rend uralkodik, mindennek megvan a helye és szerepe benne, univerzálisan. Ezt a világot, ahogy már az ókori bölcsek is gondolták, az őselemek építik fel, és égtájak mutatják az irányt. Erre hangolódva otthonunk terében is megteremthetjük a kozmikus rendet, ami egységérzést, elevenséget, lelkesedést, nyugalmat, akár bőséget, szerelmet hozhat a terünkbe.

Ennek megfelelően érdemes az évkörre is hangolódnunk. Nem elsősorban azt jelenti ez, hogy karácsonykor karácsonyi díszbe öltöztetjük a lakást. Hanem azt a minőséget, amit egy egy évköri szakasz hoz el nekünk. Együttműködünk így a természet rendjével és elsősorban ilyen módon hozzuk be a természetet a lakásba.

Október végével, november elejével elérkezett a befelé fordulás, a csendesülés időszaka. Ekkorra már a meleg őszi napsugarak is elhalványulnak, a színek kivonódnak a természetből, és több időt töltünk mi is a meleg szobában, önmagunkkal, barátainkkal, családunkkal. Teázva, egy jó könyvvel, filmmel visszahúzódva, összebújva. Kint több a sötétség, bent több a meleg, a puha takaró, a gyertyafény, a forró tea. Belső fénnyel, vagy másik szintről nézve belső bölcsességgel itatódik át ez az időszak. A változás időszaka. A belső tér rendezésének ideje.

Az évnek ez a szakasza az elmúlás ünnepeivel kezdődik majd az év lassan a végéhez ér. Ilyenkor a belső világunkba húzódva elkezdhetjük összegezni, hogy milyen célokkal indítottuk az évet, hol tartunk ezekkel. Árnyékokba tekinthetünk, ha van merszünk, és kihozhatjuk az ott talált kincseket, melyeket aztán megoszthatunk másokkal. Mindez a női minőségeinket illetően a Bölcs Asszonyi részünk, a Nagymama vagy a Varázslónő minőségünk. Tudjátok, az édes nyári gyümölcsökből eltett lekvárt is télen vesszük elő, elővarázsolva az aranyszínű kajszik kacagó lédússágát a sötét napokon.

De hogy jön mindez az otthon berendezéséhez? Jöjjünk vissza a gondolatok és ideák teréből a négy fal közé. Az évköri rendet és a bölcs asszony vagy nagyanyai, varázslónői minőségünket megfeleltetetjük, megjelenítjük a lakásban is. Mindenkinek a lakásában megtehető ez, hiszen az egyensúlyhoz, teljességhez minden minőségünkre szükség van.

Nézd meg, hol van otthonodban a pihenésre, alvásra szánt tér? Milyen állapotban van? Túlzsúfolt vagy levegős? Milyen az illata? Tele van használaton kívüli tárgyakkal? Rendetlen? Milyen tárgyakat találsz ott és milyen állapotban? Nagyon érdekes felismerések jöhetnek egy-egy ilyen térszemle során. Érdemes elgondolkodni, hogy nálad, a te életedben ez a női minőség hogy van jelen? Mit érzel vele kapcsolatban?

Ha rendet tettél ezen a területen, nézd át, mely tárgyakra van valóban szükséged. Ami nincs jó állapotban, javítsd meg, vagy ha tényleg használhatatlan, dobd ki. Ha érzelmileg nem kötődsz hozzá, ajándékozd oda valakinek, vagy adományozd el. Csak azok a tárgyak maradjanak körülötted, amelyekre jó érzés ránézned.
Gondolhatod, hogy csak pakolászol, de közben az érzéseidben is rendet teszel.

 

Ha igazán szeretnéd megerősíteni ezt a részét a lakásnak, vagy ezt a bölcs asszonyi minőségedet, használhatsz lila színű kiegészítőket…

 

 

… mélylila bársony párnákat, szürkéslila füstölőtartót, levendulaszínű gyertyákat.

 

Ha szereted az ásványokat, az ametiszt csodás térhangoló lehet ebben az esetben.

 

Ha vannak tollaid, esetleg valamilyen csont dísztárgyad, ennek a szobának érdekes díszei lehetnek. Őseidről, nagymamádról készült régi fotókat is elhelyezhetsz itt, vagy olyan mesterekét, akik a meditációt segítik.

 

error: